Fiber
and Magnesium Intake and Incidence of Type 2 Diabetes - A Prospective
Study and Meta-analysis
Schulze MB et al.
Arch Intern Med. 2007;167:956-965
Un
gruppo di ricercatori tedeschi ha cercato di verificare, mediante
uno studio prospettico e una meta analisi, lassociazione tra
il consumo di fibre, magnesio, frutta e verdura e lincidenza
di diabete di tipo 2. Lo studio ha coinvolto 9702 uomini e 15365
donne di età compresa tra i 35 e i 65 anni, che sono stati
seguiti per 7 anni, durante i quali sono stati diagnosticati 844
nuovi casi di diabete. In particolare, è emerso che in coloro
che consumavano le maggiori quantità di fibra (circa 30 g
al giorno), rispetto a un introito di circa 15 g/dì, il rischio
di diabete di tipo 2 si riduceva del 27%. Non è stata, invece,
evidenziata alcuna associazione tra il consumo di frutta, verdura
e magnesio e linsorgere della patologia.
Risultati simili si sono ottenuti dalla meta analisi di 9 studi
sul consumo di fibra: lanalisi dei dati, infatti, ha evidenziato
una riduzione del 33% del rischio di diabete di tipo 2 in coloro
che assumevano le maggiori quantità di fibra. Per quanto
riguarda il magnesio, invece, dalla meta analisi di 8 studi è
emersa unassociazione inversa tra lapporto del minerale
e lincidenza della patologia (riduzione del rischio del 23%),
mentre nessuna relazione è stata riscontrata tra il consumo
di frutta e verdura e il rischio di diabete.
BACKGROUND:
Prospective studies on fiber and magnesium intake and risk of
type 2 diabetes mellitus were inconsistent. We examined associations
between fiber and magnesium intake and risk of type 2 diabetes
and summarized existing prospective studies by meta-analysis.
METHODS: We conducted a prospective cohort study of 9702 men and
15 365 women aged 35 to 65 years who were observed for incident
diabetes from 1994 to 2005. Dietary intake of fiber and magnesium
were measured with a validated food-frequency questionnaire. We
estimated the relative risk (RR) by means of Cox proportional
hazards analysis. We searched PubMed through May 2006 for prospective
cohort studies of fiber and magnesium intake and risk of type
2 diabetes. We identified 9 cohort studies of fiber and 8 studies
of magnesium intake and calculated summary RRs by means of a random-effects
model. RESULTS: During 176 117 person-years of follow-up, we observed
844 incident cases of type 2 diabetes in the European Prospective
Investigation Into Cancer and NutritionPotsdam. Higher cereal
fiber intake was inversely associated with diabetes risk (RR for
extreme quintiles, 0.72 [95% confidence interval [CI], 0.56-0.93]),
while fruit fiber (0.89 [95% CI, 0.70-1.13]) and vegetable fiber
(0.93 [95% CI, 0.74-1.17]) were not significantly associated.
Meta-analyses showed a reduced diabetes risk with higher cereal
fiber intake (RR for extreme categories, 0.67 [95% CI, 0.62-0.72]),
but no significant associations for fruit (0.96 [95% CI, 0.88-1.04])
and vegetable fiber (1.04 [95% CI, 0.94-1.15]). Magnesium intake
was not related to diabetes risk in the European Prospective Investigation
Into Cancer and NutritionPotsdam (RR for extreme quintiles,
0.99 [95% CI, 0.78-1.26]); however, meta-analysis showed a significant
inverse association (RR for extreme categories, 0.77 [95% CI,
0.72-0.84]). CONCLUSION: Higher cereal fiber and magnesium intakes
may decrease diabetes risk.