Effects
of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric
oxide: a randomized controlled trial
Taubert D, Roesen R, Lehmann C, Jung N, Schömig
E
JAMA. 2007 Jul 4;298(1):49-60
I
risultati di alcuni studi hanno indicato che il consumo di cibi
ricchi di cacao (e, quindi, di polifenoli) aiuterebbero ad abbassare
la pressione del sangue; una nuova indagine pubblicata su JAMA ha
verificato leffetto antiipertensivo dellassunzione di
piccole quantità di cacao.
Sono stati reclutati 44 volontari di età compresa tra i 56
e i 73 anni che presentavano valori pressori appena al di sopra
di quelli ottimali (pre-ipertensione o ipertensione al primo stadio),
tutti i partecipanti allindagine sono stati suddivisi in due
gruppi e per 18 settimane hanno consumato giornalmente 6,3 g di
cioccolato fondente ricco di polifenoli (30 mg), equivalenti a un
introito calorico di 30 kcal, oppure cioccolato bianco senza polifenoli.
Al termine del periodo di assunzione nel gruppo che consumava il
cioccolato ricco di polifenoli è stata osservata una significativa
riduzione dei valori di pressione sistolica (-2,9 mmHg) e diastolica
(-1,9 mmHg); lincidenza di ipertensione tra i volontari di
questo gruppo è diminuita dall86% al 68%. Tali effetti,
inoltre, non sono stati associati né ad un aumento di peso
né a variazione dei livelli plasmatici di lipidi e glucosio.
Nel gruppo di controllo, che assumeva cioccolato bianco privo di
polifenoli, invece, non è stato osservato alcun effetto antiipertensivo.
CONTEXT:
Regular intake of cocoa-containing foods is linked to lower cardiovascular
mortality in observational studies. Short-term interventions of
at most 2 weeks indicate that high doses of cocoa can improve
endothelial function and reduce blood pressure (BP) due to the
action of the cocoa polyphenols, but the clinical effect of low
habitual cocoa intake on BP and the underlying BP-lowering mechanisms
are unclear. OBJECTIVE: To determine effects of low doses of polyphenol-rich
dark chocolate on BP. DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS: Randomized,
controlled, investigator-blinded, parallel-group trial involving
44 adults aged 56 through 73 years (24 women, 20 men) with untreated
upper-range prehypertension or stage 1 hypertension without concomitant
risk factors. The trial was conducted at a primary care clinic
in Germany between January 2005 and December 2006. INTERVENTION:
Participants were randomly assigned to receive for 18 weeks either
6.3 g (30 kcal) per day of dark chocolate containing 30 mg of
polyphenols or matching polyphenol-free white chocolate. MAIN
OUTCOME MEASURES: Primary outcome measure was the change in BP
after 18 weeks. Secondary outcome measures were changes in plasma
markers of vasodilative nitric oxide (S-nitrosoglutathione) and
oxidative stress (8-isoprostane), and bioavailability of cocoa
polyphenols. RESULTS: From baseline to 18 weeks, dark chocolate
intake reduced mean (SD) systolic BP by -2.9 (1.6) mm Hg (P <
.001) and diastolic BP by -1.9 (1.0) mm Hg (P < .001) without
changes in body weight, plasma levels of lipids, glucose, and
8-isoprostane. Hypertension prevalence declined from 86% to 68%.
The BP decrease was accompanied by a sustained increase of S-nitrosoglutathione
by 0.23 (0.12) nmol/L (P < .001), and a dark chocolate dose
resulted in the appearance of cocoa phenols in plasma. White chocolate
intake caused no changes in BP or plasma biomarkers. CONCLUSIONS:
Data in this relatively small sample of otherwise healthy individuals
with above-optimal BP indicate that inclusion of small amounts
of polyphenol-rich dark chocolate as part of a usual diet efficiently
reduced BP and improved formation of vasodilative nitric oxide.